FAQ Autisme Ambassade


Wat is een Autisme Ambassadeur?
Autisme ambassadeurs zijn werknemers met autisme die laten zien wat autisme inhoudt en maken daarmee de omgang met mensen met autisme gewoner. Dat vergroot het begrip en verbetert de werksfeer. En draagt bij aan meer herkenning en erkenning van verschillen tussen mensen in het algemeen. Een autisme ambassadeur heeft hiervoor een training bij Vanuit autisme bekeken (VAB) gevolgd. 


Wat is de Autisme Ambassade van <NAAM ORGANISATIE>?

Dit is een intern diversiteitsnetwerk in oprichting van <NAAM ORGANISATIE>. Het netwerk bestaat uit medewerkers met autisme die, door open te zijn over hun autisme, laten zien wat autisme inhoudt. Alle ambassadeurs volgen de training tot autisme ambassadeur. <DATUM> gaat het netwerk van start met een training. De autisme ambassade van <NAAM ORGANISATIE> staat in contact met de landelijke Autisme Ambassade om ervaringen uit te wisselen en kennis te vergroten. 
Welke voorwaarden zijn er om Autisme Ambassadeur te worden?
Binnen <NAAM ORGANISATIE> gelden de volgende voorwaarden om Autisme Ambassadeur te worden:
-    Je autisme-diagnose is al enige tijd geleden gesteld en je hebt de diagnose geaccepteerd.
-    Je weet hoe autisme je functioneren beïnvloedt.
-    Je werkt ten minste 3 jaar bij de <NAAM ORGANISATIE>.
-    Je functioneert redelijk of goed op jouw werkplek.
-    Je kunt vertellen over jouw ervaringen met autisme en je wilt hier verder in groeien.
-    Jouw organisatie staat open voor de rol van een ambassadeur of is bereid om dit traject samen met jou te verkennen.
-    Je leidinggevende staat open voor jouw rol als ambassadeur en heeft je toestemming gegeven om de training te gaan volgen en tijd te besteden aan het ambassadeurschap. 


Wat houdt de training in?
De training die start op <DATUM> bestaat uit 4 trainingsdagen. Het doel van de training is om samen met je collega autisme ambassadeurs een Autisme Ambassade binnen <NAAM ORGANISATIE> op te zetten aan de hand van een Autisme Ambassadeplan. 
-    Je leert en kiest welke rol(len) van autisme ambassadeur jij binnen <NAAM ORGANISATIE> kunt en gaat invullen.
-    Je krijgt inzicht in je persoonlijke talenten en ontwikkelpunten als autisme ambassadeur.
-    We bekijken welke aanpak past bij <NAAM ORGANISATIE> en je maakt met je collega’s een actieplan waarmee jullie concreet aan de slag gaan in je eigen werksituatie.
De training wordt gegeven door 2 medewerkers van Vanuit autisme bekeken (VAB), waaronder één ervaringsdeskundig adviseur.


Hoe kan ik me inschrijven voor de training?
Je kan je aanmelden via <……………….>. Vul hiervoor het aanmeldformulier. Inschrijven kan tot <DATUM>


Hoe loopt het proces na aanmelding?    
Na <DATUM> neemt één van de medewerkers van Vanuit autisme bekeken (VAB) contact met je op. Hij of zij spreekt de aanmelding met je door en zal onder andere met je bespreken waarom je de rol van autisme ambassadeur wil oppakken en of je voldoet aan de voorwaarden. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen kan je wel of niet deelnemen aan de training. Het maximaal aantal deelnemers is 15. 


Hoeveel tijd neemt het ambassadeurschap in?
Gemiddeld zal het ambassadeurschap 2 uur per week in beslag nemen. De ene periode is dit wat intensiever dan de andere periode. Soms zijn er weken waarin je wat meer tijd besteedt aan je ambassadeurschap, maar er zullen ook weken zijn wanneer je daar geen tijd aan besteedt. Ga hierover ook in gesprek met je leidinggevende. 


Ik heb geen autisme maar wil wel graag bijdragen. Hoe kan ik dit doen?
Iedereen die bij wil dragen aan een betere diversiteit bij <NAAM ORGANISATIE> is van harte uitgenodigd om de autisme ambassade te volgen en/of te ondersteunen. Volgen kan je door je aan te melden voor de nieuwsbrief (die minimaal 1 keer per kwartaal wordt verstuurd). Uiteraard vinden we het erg fijn dat meer mensen binnen <NAAM ORGANISATIE> aan onze activiteiten willen bijdragen. Dit zou bijv. kunnen door het helpen bij het organiseren van bijeenkomsten, het vergroten van de bekendheid van de ambassade etc. Ondersteunen kan je door je alvast aan te melden via <LINK>. In het autisme ambassade plan wat in het najaar wordt ontwikkeld tijdens de training, zal concreet worden gemaakt, hoe we dit het beste kunnen organiseren. 


Waar kan ik een Autisme Ambassadeur vinden? 
Bij <NAAM ORGANISATIE> is per <DATUM> de autisme ambassade ingericht en kan je contact opnemen met één van de ambassadeurs. Een overzicht vind je hier.


Wat is de Vereniging Autisme Ambassadeurs?
Dit is een landelijk netwerk met Autisme Ambassadeurs die werkzaam zijn in verscheidene functies bij verschillende organisaties in diverse sectoren, zoals bijv. ABN AMRO, De Haagse Hogeschool, Defensie, De Belastingdienst, Achmea, ASML, de Politie etc. Op dit moment bestaat de landelijke Autisme Ambassade uit 38 ambassadeurs, werkzaam bij 28 verschillende organisaties. Wanneer je een ambassadeursopleiding van VAB hebt gevolgd, kun je lid worden van deze landelijke vereniging. Voor meer info zie: www.autismeambassade.nl